Wednesday, July 13, 2011

ha??? Pehal dierrr niiiii???? Sengal Ker?????!!!!


“Hello, Ma! Ma nak tempah apa… Alang-alang dah kat Kelantan ni.”

“Belilah apa-apa. Ha, jangan lupa beli buah macam buah asam jawa tu. Mama tak tahu apa namanya. Ada je kat sana tu. Beli tau, jangan lupa. Adik suka makan buah tu.”

“Okey ma, Assalamualaikum….”

Begitulah lebih kurang perbualan ana bersama mama kesayanganku ketika ana bermusafir ke Kelantan bersama sahabatku bernama Nabila Adlan. Tujuan asalnya untuk menghadiri hari terbuka tempat pengajianku, Universiti Malaya, Nilam Puri tetapi sudah alang-alang berada di Kelantan ana mengambil kesempatan untuk membeli sedikit barang untuk dijadikan buah tangan ketika pulang ke rumah.

Jalan punya jalan, tak juga jumpa-jumpa. Kat manalah nak mencari buah pesanan mamaku ini… Habis satu Pasar Khadijah ana pusing semata-mata nak mencari buah yang macam buah asam jawa tu… Hahaha… Tapi tak jumpa juga. Nabila mengajak ana pergi ke sebuah gedung kain, apa entah nama gedung tu, Alena ke, Alina ke, Alisa… Entahlah… Huhu… Ketika dalam perjalanan dekat-dekat dengan stesen bas ana nampak di pinggir jalan sebuah gerai yang menjual buah-buahan. Jenguk punya jenguk, ya, di situ! Ana pun terlalu suka teroveracting pula lalu menjerit…..

“My mom’s order there… Hahaha….dah jumpa! Dah jumpa!”

“Uit, over pulak!” Segan Nabila nak jalan ngan ana. Huhu…

*****************************************************

“Dik, buah ni sekilo berapa eak?” Bertanya harga dulu sebelum membeli. Jangan main beli sahaja.

Adik tu tersengih-sengih. “Lape yar, kak!”

So, ana pun pilih, pilih dan pilih. Mestila pilih yang elok. Kulitnya tak pecah. Pilih yang gemuk-gemuk. Hu….. Adik tu pun menimbang berat buah tu. Gaya macam beli banyak je tapi sekilo setengah je… Hu…. Bila dah nak pergi tu ana ambil sebiji buah asam tadi tetapi kulitnya sudah pecah dan terbuka. ana pun cakap kat adik yang jaga kedai tu. Adik tu perempuan, cantik orangnya. Rambutnya lurus. Bajunya cute padan sangat dengan bentuk badan dia yang ala-ala kurus tu dipadankan dengan seluar jeans feminin gaya masa kini… Paham-paham sajalah….huhu…

“Dik, kalau sebagai pembeli adik nak tak beli buah yang macam ni?”

Adik cun tadi pun terpinga-pinga. Muka dia blur je… Agaknya dalam hatinya cakap, ‘Ha, apa ni?? Asal akak ni?? Sengal agaknya….’ Haha... Tapi tak lama pastu dia pun menggeleng tanda dia sendiri takkan memilih buah yang seperti itu kalau dia sebagai pelanggan. Lalu ana memeluk bahunya dari depan dan mendekatkan mulutku ke telinganya. Nabila di belakangku terpinga-pinga. ‘Apalah yang kawan aku nak buat ni…’ Biarlah dia nak fikir apa..haha… Ana berbisik..

“Dik, macam tu jugaklah wanita. Lelaki yang baik takkan memilih wanita yang tidak menutup auratnya. Kalau ada lelaki yang tidak memilih sangat bermakna lelaki itu sangat rendah citarasanya. Bak kata orang ‘Low Taste’..”

Adik tu terus menutup mulutnya sambil tersenyum lebar. Mukanya memerahan.

“Terima kasih, kak….”

Ana tersenyum padanya dan terus berlalu pergi… Bye2 dik…. Huhu….

No comments:

Post a Comment